fredag 17 februari 2012

Den svunna barndomen

Vår justitieminister (hon med kuverten som helt saknar utbildning på sitt område) är en outsinlig brunn av visdomar. Idag kan man läsa följande i Expressen:

"Flera riksdagsledamöter nämnde att utanförskap, arbetslöshet, dåliga skolresultat, driver - speciellt unga - in i grov kriminalitet. Det fick Beatrice Ask att ryta till.

- Myllan av nyrekrytering ligger där, men vi pratar om grov organiserad verksamhet, som drivs av vinsterna av brott. Medelåldern är 38 år, det är ingen lekstuga med allmänt stök och klotter."

Hon ryter alltså till.

Det jag inte riktigt förstår i hennes resonemang är hur dessa 38-åringar blivit just 38? Föddes de som fullfjädrade gangsters på 20+? Kan det inte vara så att de faktiskt vuxit upp? De kanske började sin karriär i lekstugan? De kanske testade allmänt stök och klotter och gick på tyngre grejer? Är det otänkbart att de faktiskt haft en uppväxt som präglats av just dåliga skolresultat, arbetslöshet och utanförskap? Gode gud! Kan någon stoppa den där kvinnan?

(Jag tänker inte ens nämna att hon tydligen följt upp detta med:

"Det är ett nätverk av specialister på sattyg i samhället och därför måste man samla ihop kompetensen", och syftade på att flera myndigheter, både polis, kommuner, Kronofogden, Skatteverket och Försäkringskassan måste samarbeta för att störa verksamheter och förebygga och bekämpa kriminalitet.

Skönt att det finns en gräns för kompetens som verkar ligga på en behaglig nivå strax under regeringen.


Inga kommentarer: